Η Γιόγκα του Γέλιου βελτιώνει τον ύπνο σε ασθενείς με Πάρκινσον

1 Δεκεμβρίου 2023
Εμφάνιση όλων

Η Γιόγκα του Γέλιου βελτιώνει τον ύπνο σε ασθενείς με Πάρκινσον

Μια Ιρανική μελέτη που διεξήχθη σε 24 ασθενείς με Πάρκινσον , χωρισμένους σε δύο ομάδες – ελέγχου και πειραματικής έδειξε σημαντική πτώση στα επίπεδα του άγχους καθώς και βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου της πειραματικής ομάδας η οποία εκτέθηκε σε ασκήσεις γιόγκα γέλιου, αποδεικνύοντας έτσι ότι η Γιόγκα Γέλιου είναι ευεργετική ως δωρεάν θεραπεία για τέτοιους ασθενείς.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια και προοδευτική διαραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία επηρεάζει τον κινητικό έλεγχο και την κίνηση. Ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να παράγει τη χημική ουσία ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τις μυϊκές δραστηριότητες του σώματος, με αποτέλεσμα τρέμουλο, ανισορροπία και άλλα περιορισμοί του σώματος.Αυτό προφανώς οδηγεί σε ψυχικό άγχος και στρές, κάνοντας ένα άτομο να νιώθει απομόνωση και κατάθλιψη. Συνολικά αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Η Γιόγκα Γέλιου μπορεί να είναι ιδανική εναλλακτική θεραπεία καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει την ντοπαμίνη καθώς και τις ενδορφίνες, τα οποία συμβάλουν στη μείωση του άγχους και του στρές και βελτιώνουν την κίνηση.

Μιλώντας για αυπνία και ακανόνιστες συνήθειες ύπνου αυτών των ασθενών που οφείλονται σε αναπευστικές διαταραχές.Ένα από τα οφέλη της γιόγκας γέλιου είναι η βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος καθώς παρέχει άσκηση στους πνεύμονες και στους μυς του θώρακα, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ζωτικής ικανότητας και της αναπνοής. Στην κανονική αναπνοή όταν το άτομο είναι χαλαρό υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της εισπνοής και της εκπνοής.

Σε γενικές γραμμές, καταλήγει η έρευνα , οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά ασκήσεις γιόγκας γέλιου παρουσίασαν βελτίωση στην υγεία, την ψυχική τους προοπτική, και το επίπεδο ενέργειας. Βοηθά στην πρόκληση συναισθημάτων ευτυχίας και ανακουφίζει από την κατάθλιψη. Ως εκ τούτου μπορεί να είναι πολύ πολύτιμο να συμπεριληφθεί σε προγράμματα θεραπείας, για την ευημερία αυτών των ασθενών.

Περισσότερες πληροφορίες θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο

http://bmrat.org/index.php/BMRAT/article/view/200